26 October 2012

BIOKAP šampon za masnu kosu / ALVERDE šampon protiv prhuti

 
Moja će prva recenzija biti o šamponima za koje proizvođači tvrde kako nemaju sintetičke mirise, bojila, konzervanse, parabene niti silikone. Čovjek bi pomislio kako im je rok trajanja minimalan, međutim oba se proizvoda diče višegodišnjom ispravnošću. Zanima li Vas više, pročitajte u nastavku!

Kako bi znali jesu li ovi šamponi pogodni i za vaše glavice, započeti ću sa opisom (ne)stanja moje. Kosa mi je tanka, ali gusta (dušu dala za zapetljavanje), valovita i dugačka do ramena, a tjeme je sklono maščobi. U posljednjih godinu dana izrazito opada, a od zadnjeg neprirodnog šampona dobila sam masnu perut. Nakon desetljeća tretiranja jakim bojama i silikonskim šamponima i regeneratorima, moja se kosa puževim korakom počela oporavljati. Tu su pomogla oba šampona, smanjivši njeno ispadanje i uklonivši dosadnu perut. Ipak, postoje neke razlike koje ću pokušati objekitvno prenijeti.





~ BioKap šampon za masnu kosu sa bijelom jelom i ružmarinom ~


Pakiranje: plastična boca u kartonskoj kutiji
Količina: 200 ml
Cijena: 67,50 kn
Gdje: biljne ljekarne, Müller


Što proizvođač kaže:
Šampon je formuliran tako da normalizira pretjerano lučenje žlijezda lojnica na vlasištu vraćajući vitalnost i lakoću masnoj kosi. Sadrži ekstrakt bijele jele i cisteina koji usporavaju pretjerano izlučivanje masnoće; voćne kiseline koje imaju utjecaj na listanje kože uz njeno obnavljanje; ekstrakt islandskog lišaja, ružmarina i bardane koji imaju pročišćavajući efekt te mentol i eterična ulja ružmarina i čajevca koji imaju osvježavajući i regenerirajući učinak na koži vlasišta. Uravnoteženo izlučivanje masnoće pomaže u prevenciji ispadanja kose, koja se često događa zbog pretjeranog izlučivanja masnoće.

Način primjene:
Nanijeti šampon na mokru kosu i lagano umasirati, isprati s vodom i ponoviti postupak.

Sastav:
Bardana, ružmarin i čajevac su iz biološkog uzgoja. Proizvod ne sadrži PEG, silikone, parabene, SLS, dermatološki je testiran i testiran je na nikal. Šampon je proizveden iz biljnih komponenti, čistih eteričnih ulja i biljnih ekstrakata sa efektom svile.




Kao što je sa slika vidljivo, šampon sam koristila svega nekoliko puta, ali me toliko očarao da si nisam mogla pomoći da ne pišem o njemu. Nikad u životu nisam dala toliko novaca za šampon, no drastično stanje traži drastične mjere. Kupila sam ga na preporuku forumašice sa forum.hr gdje ga je pohvalila kako joj je produžio razmak između pranja kose sa 3 na 5 dana. Nisam bila toliko optimistična da bi mi kosa mogla biti neoprana punih pet dana, ali sam očekivala barem mali pomak - i nisam se razočarala! Inače perem kosu svaka dva dana, gdje se već pred kraj drugog dana maščoba počinje nazirati. S ovim šamponom puna tri dana nemam brige, a za ekstremne slučajeve mislim da bi izdržala i četiri. Izdržala bi da ja nisam bolesnik koji ima fobiju od nepranja glave toliki period :D Osim što je vidljivo smanjio maščobu već nakon prvog pranja (ne šalim se), kosu čini svilenkastom (kako proizvođač obećava) što, osim estetske svrhe, izrazito olakšava raščeljavanje. Također, dokrajčio je perut koju je alverde šampon počeo eliminirati. Za razliku od silikonskih šampona, vidljivo je smanjio ispadanje kose, a čak se i pjeni više no što sam očekivala. I miriši krasno :) Nastaviti ću ga upotrebljavati dokle god mi to financije omogućuju.






OPĆE KARAKTERISTIKE
Pakiranje: jednostavno i praktično
Količina: uobičajena
Tekstura: gusta
Cijena: visoka

EFEKT
Maščoba: kosa čista puna 3 dana (po želji i više)
Perut: eliminirana
Raščešljavanje: olakšano
Ispadanje kose: smanjeno
Miris: cvjetan i krasan, zadržava se na kosi dan-dva

UKUPNA OCJENA
4,9  / 5
Uskratila sam mu 0,1 bodova isključivo zbog cijene.





~ alverde šampon protiv prhuti ~


Pakiranje: plastična boca
Količina: 200 ml
Cijena: ispod 20 kn
Gdje: isključivo dm


Što proizvođač kaže:
alverde šampon protiv prhuti - kozmetika s posebnom namjenom. Namjena pripravka: za prhutavu i masnu kosu.

Način uporabe:
Umasirati na mokru kosu i kratko ostaviti da djeluje, a potom dobro isprati. Kosu osušiti i oblikovati kao uobičajeno.

Sastav:
Ne sadrži sintetičke mirise, bojila niti konzervanse. Sirovine su pretežito iz kontroliranog biološkog uzgoja. Bez silikona. Dermatološki ispitano. 




Alverde šampon protiv prhuti moj je prvi prirodni šampon. Pod prirodnim mislim da ne sadrži silikone, parabene i slične plastične sastojke. Uzela sam ga jer mi je trebalo nešto što će eliminirati prhut koju sam dobila od drugog neprirodnog šampona. U tom je pogledu uspješan, iako mu treba više od 5-6 pranja tokom kojih ju postepeno smanjuje. Vjerujem da bi ju dokrajčio da nisam prešla na gore spomenuti BioKapov šampon. Kod alverde šampona mi se svidjelo što temeljito očisti tjeme. Međutim, valja biti na oprezu jer se nekoliko virtualnih prijateljica žalilo da im je izazvao svrbež upravo zbog te, u nedostatku boljeg izraza, agresivnosti. Ono što mi se nije svidjelo jest teksutra, iako smatram da je, kao i sve ostalo, i to stvar navike. Dakle, karakterizira ga glinasta tekstura i teško pjenjenje. Na ovo drugo sam bila spremna, međutim na osjećaj da perem kosu blatom nisam. No, kad sam uspješno isprala kosu bila sam mirna. Veliki minus za mene jest što otežava raščešljavanje. Kosu je držao čistom dva dana, kao i ostali (silikonski) šamponi koje sam dotad isprobala. Veliki plus mu je niska cijena i, za moje amatersko razumijevanje, dobar sastav. Ispravite me ako griješim :)






OPĆE KARAKTERISTIKE
Pakiranje: jednostavno, ali pomalo nepraktično zbog teksture samog šampona
Količina: uobičajena
Tekstura: rijetka i glinasta
Cijena: više nego pristupačna

EFEKT:
Maščoba: kosa čista max. 2 dana
Perut: postepeno eliminira
Raščešljavanje: otežano
Ispadanje kose: smanjeno
Miris: neobičan, ali se ne zadržava

UKUPNA OCJENA
4 / 5
Ono za što je namijenjen radi. Osim toga, smanjuje opadanje kose i izuzetno je pristupačan cijenom. Ipak, zbog otežanog raščešljavanja i činjenice da kosu drži čistom relativno kratak period, uskraćujem mu 1 cijeli bod. Da ne spominjem blatnu teksturu :o




Nakon pranja kose s alverde šamponom, bila sam uvjerena da su i svi ostali šamponi prirodnog sastava, ako ne takve teksture, takvog efekta - da otežavaju raščešljavanje i da ne drže kosu dugo čistom. Srećom, postoji forum.hr i mnoge druge virtualne zajednice gdje pomažemo jedni drugima naći bolja rješenja. U tom duhu, nadam se da sam i ja pomogla :)

Optimističan pozdrav :)
Zmaj








9 comments :

  1. dakle Biokap je fkt dobar? ja koristim regeneratore svakako jer inače ne mogu rasčešljati kosu, pa mi je svejedno jer mrsi kosu ili ne, bitno da temeljito očisti kosu. mrzim šampone koji to ne rade, to mi onda nije nipošto dobar šampon jer ne obavlja svoju osnovnu funkciju.
    čula sam pohvale i za Lavera Basis Sensitiv šampone. inače mi je od Biokapa Nutricolor farba za kosu savršena! trenutno koristim Pure & Natural neki šuč muč od ružmarina s iHerb-a no nije mi dobar :(
    hvala na recenziji. neću kupiti Alverde-ov jer sam čula da njihovi šamponi nisu nešto posebno..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi na komentaru :)

      Meni BioKap jest fkt dobar! S tim da što ga duže koristim, kosa je bolja (u smislu da se sve manje masti, što je kod mene glavni problem, ljepše izgleda i zahvalnije se ponaša). Ne bih ovo tako samouvjereno tvrdila da sam išta drugo promijenila u rutini osim šampona.

      Uz njega koristim alverde naradžasti regenerator i oleotherapay b.u. makadamije na vrhove koje ne ispirem - kosa mi godinama nije izgledala ovako zdravo, a tek je prošlo kojih mjesec dana ove prirodne rutine.

      Super što si spomenula BioKap boju za kosu, baš sam se jučer nameračila na nju, ali nije bilo željene nijase pa sam, na preporuku tete u trgovini, uzela od drugog prirodnog proizvođača, čija recenzija slijedi tokom vikenda. Bude li sreće, eto nam još jedne dobre ,,zdrave˝ boje za kosu :)

      LP i hvala na čitanju :)
      Zmaj

      Delete
  2. Ja imam velkih problema s mašćenjem kose i shodno tome, i opadanjem, tako da ću definitnivno probati ovaj šampon :) Do sad sam koristila Hipp u koji sam ukapala et.ulje ružmarina v., ali mi je već pri kraju a nije mi napravio neki veći efekt na kosi.

    Biokap boja za kosu ima u Mulleru? Prešla sam nedavno na kanu, no dobro je znati, za svaki slučaj, ako se odlučim na neke promjene :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nisam sigurna, mislim da nema u Mulleru, ja sam svoj primjerak kupila u Gardenu. moooožda u Bio&Bio.

      Delete
  3. Lana draga čula sam prije za ovu kombinaciju e.u. ružmarina i baby šampona, ali nisam ju stigla isprobati kad sam našla svoj HG ^^ Iskreno se nadam da neće razočarati :) Javi dojmove ako se stjetiš ;)

    Što se tiče BioKapovih boja za kosu nisam sigurna ima li ih u Mülleru. Sa sigurnošću znam da ih drži većina biljnih ljekarni, barem u Rijeci.

    LP objema :)
    Zmaj

    ReplyDelete
  4. mogla bi probati ovaj biokap :D i imam jedno pitanje, meni se kosa masni pri korjenu, a vrhovi ne. hoce li mi ih sampon dodatno isusiti? (niki)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ista stvar kod mene, posebice zbog prijašnjih bojanja kose u, dijametralno suprotno mojoj prirodnoj, hladnu plavu boju. Moje iskustvo kaže ne. Kosa je čista, neisušena i neotežana :)

      Javi dojmove ako ga isprobaš ;)

      LP :)
      Zmaj

      Delete
    2. odlicno. kad potrosim ovo sto sve doma imam - kupujem ! :D

      Delete
  5. Anonymous06 May, 2017

    maščoba :D

    ReplyDelete