8 November 2012

OLEOTHERAPY biljno ulje makadamije


Biljna se ulja odavno koriste u pripravcima prirodne kozmetike, a popularna su i za samostalno korištenje. Moje je prvo hladno prešano biljno ulje ulje makadmije. Izabrala sam ga za samostalno korištenje zbog brze moći upijanja kako u kožu, tako u kosu i ovaj multipraktik zaista nije razočarao. Zanima li vas više, pravac nastavak!

Za početak, par kratkih informacija o hladno prešanim biljnim ili baznim uljima: po svojem su sastavu esteri raznih masnih kiselina, od kojih su neke neophodne našem organizmu. Osim u prehrani i kao ljekovite tvari, koristimo ih u kozmetičke svrhe. Njeguju i hrane kožu, te nam služe kao nositelji eteričnih ulja. Za biljna ulja koja koristimo u njezi kože (a pogotovo u prehrani!) bitno je da su nerafinirana i hladno prešana, kako bi sačuvala sve svoje vrijedne sastojke: jednostavne i složene nezasićene masne kiseline, vitamine, lecitin, flavonoide i arome. Zanima li vas više o procesima dobivanja ili ljekovitosti pojedinih sastojaka, bacite oko na izvor mojih saznanja ovdje.

Što se tiče ulja makadamije, ono ima višestruku namjenu u kozmetici. Radi visokog udjela palmitoleinske kiseline koristi se za njegu i ishranu zrele kože. Međutim, to ne znači da nije pogodno i za ostale tipove kože, jer ono jest, čak i za najosjetljivije. Osim za svakodnevnu njegu, koristi i za njegu suncem opečene kože. Primjenjuje se i u njezi kose i to kao pakung, maska ili, kao što ga ja najčešće koristim, kao njegujuće ulje za vrhove kose koje ne ispirem. Izvor i dodatne informacije ovdje.





 
Pakiranje: staklena bočica sa plastičnim čepom
Količina: 100 ml
Cijena: ~ 35 kn
Gdje: Kemig, (biljne) ljekarne, Aromedica, Terra Organica web shop

Što proizvođač kaže:
Hladno tiješteno (prešano) biljno ulje.

Namjena:
Djeluje blagotvorno na kožu i kosu.

Način čuvanja:
Na suhom mjestu, na nižoj sobnoj temperaturi.

Rok trajanja:
15.06.2013.

Sastav:
Macadamia Oleum

Zemlja porijekla:
Hrvatska

Više o proizvodu ovdje, više o proizvođaču ovdje.


Kao što sam već spomenula, ovaj multipratkik koristim za njegu kose na način da jednu do dvije kapi utrljam na vrhove ručnikom prosušene kose. Osim toga, kad imam vremena koristim ga i kao pakung, odnosno nanesem u bogatoj količini na kosu prije pranja, zamotam kosu u aluminijsku foliju i ručnik i držim tako sat do dva, ovisno koliko vremena imam na raspolaganju.

Osim za njegu kose, koristim ga za njegu kože tijela i ruku. Kad imam vremena, neobrisana nakon tuširanja ga utrljam u kožu tijela (jer se tako brže upija i manja je količina potrebna) i iskreno priznajem da niti jedna (ne)prirodna krema nije imala takav hidratizirajuć i hranjiv učinak na moju suhu kožu kao ovo ulje. Jedini problem jest što, iako brzoupijajuće, ovo ulje ipak zahtjeva više vremena od kreme da se upije stoga se u pravilu jedanput do dvaput tjedno počastim ovim tretmanom.

Što se tiče njege ruku, moguće ga je ukapati u kremu ili koristiti samostalno. Ja ga koristim na ovaj drugi način tako što dvije do tri kapi kapnem na sredinu dlana te protrljam šake i utrljam u nokte i zanoktice. Efekt odličan!

Pored uporabe u izradi krema ili uljnih mješavina za njegu lica, može se ukapati u postojeći gel za tuširanje kako bi se dobio uljni gel. Valja biti oprezan s doziranjem jer je minimalna količina dovoljna za željeni efekt.

Kad sam već kod opreza prilikom doziranja, to je zapravo jedini minus ovog proizvoda. Vjerujem kako bi bilo osjetno lakše kada bi dolazilo s kapaljkom umjesto običnim čepom. Na slici možete vidjeti kako otvor na čepu nije velik, ali bome nije ni dovoljno malen za precizno doziranje.






Ulje imam nepuna dva mjeseca i, uz konstantno korištenje, tek sam blizu 1/4 potrošenog proizvoda. Jedino što sam za*ebala jest da sam ga ostavila u tušu jedan dan pa se papir sa pakiranja pri vrhu odlijepio. Srećom da ni mene niti Vas to uopće ne smeta na fotografijama, jelda :D

OPĆE KARAKTERISTIKE
Pakiranje: stakleno, ali je staklo toliko debelo da se neće razbiti ako vam isklizne iz ruku. Nenamjerno isprobano :D
Količina: iako se jedan decilitar ne čini puno, ono je više nego dovoljno za višemjesečno korištenje
Tekstura: uljna
Cijena: pristupačna

EFEKT NA KOŽI I KOSI
Hidratizacija: odlična
Hranjivost: odlična

UKUPNA OCJENA
4,9 / 5
Jedini minus koji sam našla ovom proizvodu jest običan čep umjesto kapaljke koja bi znatno olakšala doziranje. No, i tom se problemu može doskočiti tako što se za kojih 10 kuna kupi prazna bočica s kapaljkom koja će odlično poslužiti i prilikom putovanja.



Evo još jednog dokaza kako je prirodna kozmetika ne samo korisna nego i multipraktična. Ne znam kako za Vas, ali meni ne bi palo na pamet da sa sintetičkim uljem za tijelo njegujem kosu i obrnuto. Možda sam u krivu, ali jedno je sigurno - ovo je ulje toliko zdravo da je jestivo što nadmašuje i najnajnjegujuće sintetičko ulje, zar ne?

OP :)
Zmaj




1 comment :

  1. baš sam naručila to ulje, htjela sam ga korisiti kao pakung u kombinaciji s drugim bio uljima, ali ne vidim da je jako hvaljen kao pakung.. :/

    ReplyDelete