18 November 2012

Terminologija


Put do znanja kršovit je i pun zamki, posebice za one koji se za njega dobro ne pripreme. Tako sam ja, kao zadnja tupača, pričala o proizvodima kojima sam uvjereno pridjevala karakteristike koje im ne pripadaju. Vrijeme je da se pogreške isprave.


U hijerarhiji nazivlja kozmetike neutemeljeno sam vjerovala kako je odrednica organsko značenjski viša od odrednice prirodno, odnosno da je svaki organski proizvod ujedno i prirodan, dok svaki prirodan proizvod ne mora biti organski. Facepalm and carry on.




U pokušaju ispravljanja svojih pogrešaka, mijenjam naziv Brloga u Kozmetički, a u nastavku slijedi pojašnjenje pojmova vezanih za proizvode o kojima pišem, preuzeto od Maje Pakić sa sense: ovdje.



Oznake na proizvodima

BDIH – jamstvo prirodnog podrijetla, kvalitete i neškodljivosti proizvoda
DEMETER – oznaka biodinamičke proizvodnje po doktoru Rudolfu Steineru
ECOCERT – znak organske proizvodnje bez uporabe kemije  


Podjela prirodne kozmetike

EKOLOŠKA KOZMETIKA – često se naziva prirodna kozmetika. Isključuje kemijske i sintetičke konzervanse (paraben, formaldehid i sl.), emulgatore, mirise i boje, silikone, parafine... Upotrebljavaju se najčešće ručno pripremljeni ekstrakti ljekovitih biljaka, biljna i eterična ulja, prirodni voskovi, voda, alkohol nastao ekstrakcijom biljaka... Prirodna kozmetika nije testirana na životinjama i pakirana je u ekološki prihvatljivoj ambalaži. Umjesto konzervansa, sadržava eterična ulja, propolis i prirodni alkohol. Prepoznaje se i po nekim postupcima pri izradi i pakiranju – tuba umjesto teglice ili bočica s posebnim zatvaračem. Tako je spriječena kontaminacija i osiguran dulji vijek trajanja proizvoda (do tri godine).

ORGANSKA KOZMETIKA – preparati koji su spravljeni samo od prirodnih sastojaka i od proizvoda uzgojenih organskim putem (npr. bilje ili voće uzgajano je potpuno prirodno bez upotrebe pesticida i drugih kemijskih sastojaka). Što zapravo znači organsko? To znači da preparat mora biti proizveden od prirodnih, organski uzgojenih sirovina ili samoniklog bilja iz ekološki čistih područja. Posjeduje certifikat koji potvrđuje kontrolirano prirodno podrijetlo sirovina. Označava da su sastojci potpuno prirodni, bez konzervansa, umjetnih boja, mirisa, parabena itd. Zemljište na kojem se uzgajaju organske biljke ne smije biti tretirano pesticidima i umjetnim gnojivima. Ne testira se na životinjama. Na proizvodu mora biti istaknut cjelovit sastav. Kozmetika koja ispunjava sve ove kriterije ima pravo na certifikat prirodne organske kozmetike. Taj je certifikat jamstvo organskog, prirodnog podrijetla, vrhunske kvalitete i neškodljivosti proizvoda.

BIODINAMIČKA KOZMETIKA – biodinamička poljoprivreda sustav je organske poljoprivrede koja se temelji na antropozofskim učenjima Rudolfa Steinera. Biodinamičko poljoprivredno gospodarstvo zatvoreni je sustav koji se promatra kao živi organizam za koji je samoodrživost i samodostatnost ključ. Tako većinu sjemena i gnojiva ono proizvodi samo. Rad rukom vrlo je bitan za održavanje žive veze između ljudi i zemlje. Sjetva i žetva podudaraju se s ritmovima prirode. Prati se Mjesečev kalendar, a osnovno pravilo je: sve što mora rasti i razvijati se treba biti napravljeno za vrijeme rastućeg Mjeseca, a sve što se mora zaustaviti i umrijeti mora se napraviti za vrijeme opadajućeg Mjeseca.  Umjesto da se osiromašuje priroda, biodinamički uzgoj usmjeren je na sklad s okolišem i drugim organizmima. Biodinamička proizvodnja uključuje i uporabu posebnog komposta, posebnu obradu zemlje, proizvodnju vlastita sjemena i sijanja u određeno vrijeme, ručno branje i odabir biljnog materijala u određeno doba godine i dana. Biodinamičari u kalendaru biljke dijele na četiri skupine – biljke korijena, lista, ploda i cvijeta. Bilo da su biljke za prehranu ili će se od njih praviti proizvodi za njegu, veoma je važno da se prati kalendar kada se što radi. Biodinamički proizvodi imaju certifikat Demeter, koji se smatra najvišim stupnjem organske poljoprivrede u svijetu.




Obzirom da sam već pisala o organskim (BioKap, alverde, Terra Naturi), o prirodnim (oleoTHERAPY), ali i neprirodnim (Euphytos) proizvodima, pridjevom kozmetički ograđujem Brlog od mogućih krivih interpretacija. U budućnosti ću, uz svaki proizvod, dati informaciju o kozmetičkoj pripadnosti.

Ovim se putem također uvelike zahvaljujem upućenijma od mene koji su me dobronamjerno upozorili na ovu fatalnu pogrešku. Još jednom, od srca vam hvala :))

OP :)
Zmaj


2 comments :

  1. Što da kažem osim: :D
    I ja često ovo mješam. No drago mi je da su kritike pomogle jer smo fkt bile dobronamjerne :)

    P.S. Trebala si napraviti Facebook LIKE page a ne profil jer te sad nemam kako pratiti preko FB-a :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kako da ne, svako novo znanje može biti samo pozitivno, posebice kad ruši neutemeljena i netočna vjerovanja :))

      Samo na tvoj poticaj, evo i Facebook Like Page: http://www.facebook.com/pages/Kozmeti%C4%8Dki-Brlog/507969409227368

      Lp :)

      Delete