8 April 2013

URTEKRAM ŠAMPON ZA KOSU VULKANSKA ZEMLJA

Iako je namijenjen za volumen, šampon je odličan za masno, prhutavo, osjetljivo vlasište poput mog, u što me uvjerila teta u omiljenoj biljnoj ljekarni. Tražila sam zdrav šampon koji odgovara mome tipu kose i vlasišta, uz uvjet da nema alkohola. Rekla sam joj kako sam isprobala Biokapov i da nisam baš oduševljena pa mi je preporučila ovo blatnjavo čudo. Itekako sam joj zahvalna na tome :)









Cijena: 47,50 kn / 250 ml
Dostupnost: trgovine bio&bio, biljne ljekarne
Zemlja porijekla: Danska




Opis proizvođača: Daje lagani volumen kosi.

Al' su se raspisali :D

Ovaj šampon blatne teksture ponaša se poput pilinga za tjeme. Sastoji se od komadića vulkanske zemlje koji poliraju glavu. Možda zvuči zastrašujuće, ali dajem riječ da je suprotno! Piling tjemena zapravo je odlična ideja za masnu prhutavu kosu jer odstranjuje mrtve stanice kože koje u suprotnom poput snijega nasumično padaju uokolo s glave. Zbog blagog sastava, pravi je raj za glavu :) Kosu ostavlja čistom, paperjasto nježnom; vlasište ne svrbi danima; a primijetila sam i obećani volumen. Pretpostavljam da je to zbog čistog tjemena od kojeg kosa može disati. Ipak, moja je valovita kosa zahvalna stoga volumen ne bi računala kao dano pravilo. Prvi je šampon takve vrste koji sam isprobala. Štoviše, nisam znala da šamponopilinzi uopće postoje :) Pakiranje je šampona dobro jer, osim što je lako i plastično, čep omogućuje precizno doziranje koje super dođe kod caka objašnjenih u nastavku.






Negativne su strane spomenute cake oko uporabe:

1) Piling vlasišta nije mogućnost, već nužnost. Šampon treba nanositi isključivo na tjeme, malo po malo, strpljivo i uporno. Ukoliko se temeljito ne umasira, efekt će biti katastrofalan. Kosa će izgledati k'o neuspjeli dredovi od hladetine. Ako niste sigurni što znači temeljito, masirajte glavu min. 6 min i možete isprati. Kad malo razmislim, ovo čak i nije negativna caka jer uvjetuje masažu vlastišta koja jača postojeću i potiče rast nove kose :)

2) Kosu treba šamponirati min. 2 puta. Šampon se slabo pjeni pri prvom šamponiranju, ali kad se u drugom razigra to je milina - razvije se u obilnu, gustu i finu pjenu. Upravo sam zato pod 1) napomenula da se šampon treba nanositi isključivo na tjeme. Pjene ima dovoljno da opere kosu dužine do ispod ramena i još. Zašto je ovo bolje? Lakše je kosu isprati od pjene umjesto od šampona dok je još u blatnoj formi.

3) Ispiranje traje dugo, predugo. Zapravo toliko dugo da nekako i nije u skladu s načelima ekološke proizvodnje jer isprazni se bojler dok ne operem glavu. Nekad bi u žurbi skratila ispiranje, ma bit će kao dobro, a dobro nije bilo. Niti jednom. Tada naravno nemaš vremena za ponovno pranje pa svakakav izađeš iz kuće :D Znači, ispirati, ispirati, ispirati i kada mislite da ste gotovi, još jedno 2 min ispirati - e tada ste tek gotovi. Ovo je najgora zamjerka šamponu i jedini razlog zašto ću isprobati druge opcije.

4) Šampon je smeđe boje. Ne perete li kosu u zatvorenoj kadi, pripazite jer će ga biti posvuda.

5) Šampon miriši na ljute žvake. Ozbiljno. Srećom, miris se ne zadržava nakon pranja.

6) Šampon treba dobro promućkati prije svake uporabe.


Ako ste još uvijek zainteresirani, u nastavku čitajte dojmove s početka korištenja i nakon dva mjeseca uporabe.



PRVI DOJAM
18.2.2013.

Šampon sam koristila svega 3x i, iako je namijenjen za volumen, odlično je riješio masnu i perutavu uznemirenost moje glave. Ne želim se unaprijed veseliti jer me Biokapov šampon za masnu kosu isto u startu očarao, ali se nakon 4 mjeseca, odnosno 2 potrošene boce, kosa izgleda navikla i vratila na stari režim gdje ju perem svaki drugi dan i od stresa se još aktivirala perut. Nakon prvog pranja Urtekramovim šamponom, kosa je bila za pranje tek poslije 3. dana. Perut je nestala sa 3. pranjem, odnosno 9 dana od prvog korištenja. Blatnjave je teksture, nešto poput alverde šampona protiv prhuti, ali se odlično pjeni, nevjerojatno za šampon bez kemikalija za pjenjenje. Miriši na neke ljute žvake, možda one stare zelene Ekstra. Srećom, miris se ne zadržava nakon ispiranja. Da je drugačije, vjerujem da bismo se brzo oprostili.




NAKON PAR MJESECI UPORABE

Dojam je, srećom, jednako dobar :) Bočicu od 250 ml potrošila sam nakon malo više od 2 mjeseca. Kosu sam nastavila prati u jednakim periodima, svaka 3 dana. Ponekad, kad je jako dobre volje, izdrži i četiri. Jedina zamjerka koju sam našla šamponu i razlog zašto ću pokušati pronaći drugo rješenje jest činjenica da treba previše vode i vremena potrošiti na ispiranje. Sramotno previše. Sve je ostalo divota :)  Zaboravila sam napomenuti kod prvog dojma razlike u efektu Biokapova i ovoga šampona. Ne znam kako drugačije pa ću reći jednostavno: Biokapov ostavlja kosu svilenom, dok Urtekramov paperjastom. Za moj je tip kose i stil frizure Urtekramov bolji izbor.



IZVOR



Jesti li isprobali Urtekram šampone ili druge proizvode?

Neke druge dobre zdrave šampone i/ili regeneratore koji ne sadrže alkohol?


Noć :)
Zmaj



O, you don't know the blues? :D

44 comments :

  1. Jao ja bih ovo..:D

    U zadnje vrijeme sam postala opsjednuta šamponima i kosom što mi se nikad nije događalo :)

    Odoh sutra u Bio i Bio :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kako si brza :)

      Hvala na ukazanom povjerenju :) Drago mi je što te za*ebana uporaba nije odbila jer je IMHO šampon totalno vrijedan tlake. Nadam se da će te se jednako dojmiti :)

      Delete
  2. čitam i divno sve, dođem do caka - cak 1 - ok, caka 2. - ok, caka 3. - hm, razmislit ću malo o kupnji. Kako mrzim prati kosu (što ne znači da ju ne perem naravno :D), uvijek to odgađam do trenutka kad mi već lagano gori pod nogama, a ovo dugo ispiranje se nikako ne uklapa u moj "stil" pranja kose (jel mogu reći da postoji stil? :D)
    zbog efekta bih ga i kupila, ali onda ću morati skratiti vrijeme kukanja ukućanima kako moram oprati kosu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve mi je jasno draga, to je jedna karakteristika itekako bitna pri odabiru zato sam cijeli taj dio posebno istaknula.

      Planiram isprobati druge njihove šampone, možda budu jednako lijepog efekta, a ekonomični :)

      Delete
    2. javit ćeš svakako, nadam se da ćeš naći nešto :)

      Delete
    3. Hvala draga :)

      Pozdrav :*

      Delete
  3. Nikad nisam isprobala peeling vlasišta, a zbog seboreje mislim da ću ovaj uzeti. Imati ću na umu cake koje si spomenula. Na FBu sam ti ostavila komentar koji šampon sad koristim. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. P.S. Ima li smisla stavljati u svoj redoviti šampon mljevenu kavu za peeling? Ili bolje se ne zahebavati i kupiti ovaj?

      Delete
    2. Draga, hvala što pomažeš :)


      Vidiš, vidiš, to uopće nije loša ideja! Ako je dobra za tijelo, što ne bi bila i za tjeme :)

      Mogla bih ti ja ukrasti recept i isprobati ga s alverde šamponom, bome, ni to nije loša ideja :D

      Delete
  4. Nisam probala nista slicno...piling glave? Nikada cula. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni ja draga :)

      Opisala sam ga kao piling jer on to ziasta i jest. Dušu je dao za vlastiše koje svrbi jer se tjeme mora dobro iščešati, hoću reći izmasirati :D

      Delete
  5. Čula jesam za piling vlasišta, ali nisam nikad probala. Dođe mi sad da ga probam, al bojim se hoću li dobit dredove s obzirom da mi je kosa duuuuuuga, poprilično kovrčava, plava i tanke, ali guste dlake. Šta misliš, ima li smisla? Kažeš da si ti valovita, ali koliko? Užasno se bojim petljanja dlake i zato koristim maske da se lakše mogu raščešljat. Koju masku ili regenerator koristiš?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moja je kosa kao i tvoja, tanka, a gusta i razumijem muke po raščešljavanju. Ovaj šampon srećom ne petlja kosu. Uz njega koristim Balein regenerator za smeđu kosu kojeg u što skorije vrijeme moram zamijeniti zdravijom varijantom, te Lilith Prirodna kozmetika Vilinsku kremicu na vrhove. Maske ne koristim, iako imam u planu isprobati kokosovo ulje. Samo još treba nasmagati perja za sve te ideje :D

      Što se tiče mogućnosti dredova, ja ti zaista ne mogu potvrditi da ih neće biti. Nemoj me krivo shvatiti, ako se dobro ispere, nema straha, samo ne znam koliko će vode i vremena trebati tvojoj dugoj i kovrčavoj kosi.

      Delete
    2. Razmislit ću, mada me strašno privlači da ga probam... Inače, ja ti već nekoliko tjedana koristim kokosovo ulje/mast i super mi je. Ne koristim ga kao masku nego prije pranja kose namažem cilu kosu (!) i to pokušam držat na glavi što duže (minimalno 2-3 sata, a maksimalno preko noći šta mi je zapravo i najbolje), nakon toga operem kosu šamponom, stavim masku, raščešljam, namažem neku kremicu ili serum ili sl. i osušim. Je, malo je duži postupak, ali ja sam navikla s obzirom na količinu moje kose, a i situaciju da ja imam dugu kosu i kovrčavu doslovno cili život - od druge godine. :D

      Delete
    3. Tako ga i ja mislim koristiti, kao pakung. Nisam hrabra držati preko noći no, sudeći po tvojim i dojmovima drugih koje su ga isprobale, i par bi sati trebalo biti dovoljno :) Hvala na svim savjetima :*

      Svaka čast, od druge godine :) Ja sam, s druge strane, isprobala skoro sve boje spektra i imala kosu dugu od 3 mm do u dredovima dužine iznad guze. Trenutno sam u najmirnijoj (i zdravijoj!) fazi otkad sam se počela igrati :D

      Delete
    4. imaš jednu blogonagradicu na mom blogiću! ;) http://lenkina-sminkaonica.blogspot.com/2013/04/liebster-nagradica.html

      Delete
  6. nisam nikada koristila,no mislim da bi meni baš odgovarao. koristim sad Afroditin od koprive i kosa mi manje ispada i čak nekada 4 dana izdrži da je ne perem,ali me vlasište počelo jako svrbjeti :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. O da, i s takvim šamponima imam iskustva - super za kosu, grozni za tjeme. Odlučiš li se isprobati Vulkansku zemlju, nadam se da neće razočarati :)

      Delete
  7. Ja sam naišla na recept za šampon od jaja koji začuđujuće dobro opere kosu. Dakle: umutiš 2 jaja, dodaš malo meda i limunova soka (ili octa - to je zato da ne ostane miris po jajima). Ja ih stavim onako odokativno, ako te zainteresiralo malo proguglaj, mogu se dodat i eterična ulja i tak svašta nešto ;) S tim da ja dodam još i nekih pola čaše vode jer mi je tak lakše, i više se zapjeni dok to miksaš s jajima. Kosu jednom tjedno operem tako jer iako su proteini iz jaja dobri za kosu ipak ne valja previše davit kosu time. Naravno, svi me doma gledaju kao da sam luda, al ja baš volim isprobavat takve stvari. Jučer nisam imala meda pa sam stavila malo običnog jogurta (koji je inače super kao maska) i savršeno je oprana kosa. Samo je jako jako bitno napomenut da se ne smije koristit topla voda nikako, osim ako ne želiš završit s kajganom na glavi xD Znam da se ljudima čini gadno stavljat sirova jaja na glavu, al pretpostavljam da nije puno čudnije od tog tvog blatnjavog šampona pa se nadam da ćeš možda isprobat ^^

    P.S. kupila sam po tvojoj preporuci onu alverde maskaru (jer mi je max factorova jedna od najboljih), sasvim je solidna, baš sam se iznenadila. Naravno da mi se trusi ispod očiju, al još nijednom nisam našla maskaru koja to ne radi tak da... Mislim da je stvar u obliku trepavica i donjeg kapka :/ Još s obzirom na cijenu (i to da je kao malo prirodnija) je stvarno super :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Ginger, hvala što si podijelila ovaj recept :) Samo hrabro, ne daj se ukućanima! Ja ih povremeno zaskočim kad mi je na licu maska od nima - izrazi su lica neprocjenjivi :D Šalu na stranu, ne zvuči uopće kao loša ideja, osim što bi limunov sok/ocat mogao ispirati boju.

      Hvala na ukazanom povjerenju :) Drago mi je što je dojam dobar, ali mi je žao što se trusi :( Ja imam isto neku vrstu problema - moji su kapci masni i spušteni stoga mi se svaka, čak i vodootporna, maskara razmulja na kraju dana. Štaš, ne d'o bog većeg zla :)

      Delete
    2. Nema na čemu, nadam se da ćeš isprobat pa da ne budem samo ja luda ;) Za ispiranje boje ne mogu posvjedočiti jer nisam pofarbana, al mislim da je definitivno u tom slučaju bolja opcija ocat nego limun, iako limun bolje miriši (odnosno ne smrdi). Al definitivno ne bi probavala bez kiseline, što zbog mirisa, što zato jer snizi pH na vrijednost bližu koži (sama jaja su mrvicu lužnata).

      Uh, znam i ja puno toga o masnim i pomalo spuštenim kapcima - sjenilima uopće ne prilazim, a i divno mi je kak mi se vodootporni tuš može prekrasno razmuljat i preslikat po kapku ako stavim mrvicu deblju crtu :) Al bolje i to nego da se sve suho i ljušti se! :)

      Delete
    3. Hvala na svim savjetima ;)

      Tako je! Osim toga, navodno ćemo imati manje bora u budućnosti, tako da nam zapravo maščoba ide u prilog :D

      Delete
  8. Moram priznati da baš nikad nisam čula za ovaj šampon, ali iznenađuje me ono "piling vlasišta". Nisam još čula za tako nešto. Ja sam ti jedna od onih nesretnica koje imaju perut + masno vlasište i evo nekako me izbavio Vichy Dercos koji je čista kemija i kosa mi smrdi po sumporu, ali što je, tu je, nemam drugo izbora, jedini mi pomaže.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znači, nisam jedina. Srećom, meni je Urtekramov šampon pomogao - perut nestala s 3. pranjem, a maščoba pod kontrolom puna tri dana!

      Nešto sam tražila na Terra Organica web shopu i našla detaljniji opis šampona. Sada me uopće više ne čudi što tako dobro odgovara mojoj kosi i vlasištu :)

      ,,Šampon Vulkanska zemlja blagi je šampon koji sadrži sapune i nježne sastojke iz kokosa, kukuruza i biljne glicerine. Odstranjuje iz kose i tjemena prhut, zatim regenerira kosu prirodno je hraneći i čineći je otpornijom na štetne vanjske utjecaje. Preporučuje se i za tretman vlasišta zahvaćenog psorijazom.˝

      Što se pilinga vlasišta tiče, takav opis nigdje ne piše na šamponu niti ga proizvođač na ikoji način kao takvog reklamira. To je moja umotvorina kako bi bilo lakše dočarati kako se šampon ponaša :)

      Delete
  9. Al' su se raspisali haha.. genijalno :D Nisam nikada imala problema s prhuti, a nadam se da i neću (kuc, kuc!) ali dobro je znati sve ovo. Iako, to trajanje šamponiranja i ispiranja bi me izludilo već vidim, jer pranje kose mi je valjda najmrža stvar na svijetu. Nekako kao kod Make up obssesed, potpisujem njen 'stil' :D Super su mi tvoje recenzije u dijelovima, stvarno saznam sve potrebne informacije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D

      Hvala svemiru da je barem netko lišen te nemani ;)

      Hvala draga, sretna sam što ti se sviđaju :)

      Delete
  10. E ja sada imam situaciju moram imati, kontra nikako. Čini mi se odličan. Imam masnu kožu bez prhuti, ali si me s ova 3 dana bez pranja totalno osvojila. Onda opet ovo ispiranje... To mi je koma pa dobro što si navela. A onda tu dolazi i strah od zapetljavanja jer imam puno tanke kose koju i manje face od ovog zamrse. Tako da još moram razmisliti iako me skroz privlači.

    No, u jedno sam sigurna, a to je da obožavam ove tvoje ''povratak u buducnost'' postove!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi hvala draga :)

      Da, šampon je za*eban, ali zapravo samo u pogledu ispiranja jer ako se taj dio dobro odradi, nema straha od zapetljavanja ;)

      Sad ću isprobati alverde za osjetljivo vlasište. Ne bude li odgovarao, vraćam se ovom proizvođaču, ali drugoj vrsti šampona.

      Delete
  11. hmm iako ima stvarno jako loše mane moram priznati da bih ga čak i probala bezobzira što toliko vode treba. Možda uronim kosu u nekoj kanti pa trljaj .. LOL Da li (ako slučajno znaš) ima neki sličan šampon od npr. lush skojim je jednostavnije raditi?
    Znam da inače proizvodi od vulkanske zemlje su super :D
    Kada veliš da Šampon miriši na ljute žvake - da li misliš na cimet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi ,,uronim kosu u nekoj kanti pa trljaj˝ :D

      Žao mi je, ne znam za Lusheve šampone jer niti jedan nisam isprobala.

      Cimetu ni traga :)

      Delete
  12. Hjoj, mogla bi ovo probati, ali ne bi s njime stalno prala kosu već onako, za povremeno čišćenje vlasišta :D ide na listu pa ću vidjet :D
    btw. odlicna recenzija!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga :)

      Javi dojam ako ga skineš s liste ;)

      Delete
  13. miss burleska13 April, 2013

    Baš mi je drago da sam naišla na ovu tvoju recenziju jer sam nadavno prvi put vidjela ovaj Urtekramov šampon i odmah me privukao. Ja sam zapravo odavno došla do zaključka da meni treba šampon piling ili neki čistač vlasišta (tu sam već isprobala pjene koje su kod nas dostupne), no nisam znala da takvih šampona ima i kod nas. Kažeš u komentarima da na proizvodu to ne piše, no meni su ga u bio&bio isto predstavili kao šampon piling. Otrpila bih ja i to otežano i sporo ispiranje samo da on djeluje :-D I miris ljutih žvaka je po mom ukusu. Ovaj šampon čak ni nije toliko skup, JMO ima skuplju verziju čini mi se. Nisam ga kupila dok nešto ne potrošim al definitivno budem. Između ostaloga, imam i Biopha šampon za masnu kosu :-D
    Vidim i Mell je zaintrigirao a kad sam joj ja slala link, onda joj je šampon djelovao opasno :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ima smisla, ako ništa drugo, barem za povremeno korištenje. Kakav ti je Biopha za masnu kosu? Uvijek me brine isušivanje kod šampona namijenjenih za taj tip kose.

      Pozdrav :)

      Delete
  14. Nominirala sam te za Liebster nagradu ;) http://it-is-not-just-makeup.blogspot.com/2013/04/liebster-nagrade.html

    ReplyDelete
  15. I od mene si dobila Liebster award. Žao mi je ;)...

    Ma nemoj shvaćat pravila preozbiljno. Tako sam i napisala. Ja sam htjela istaknuti blogove koje volim pa si naravni i ti našla svoje mjesto na mojoj listi.

    Čestitam?!

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  16. o vidim nagrada ko u priči,i na mom blogu si nominirana ;)
    http://rainbow-flower.net/liebster-nagrada/

    ReplyDelete
  17. Dugo vremena sam mjerkala ove šampone u bio&bio i razmišljala da si uzmem jedan ali bilo me strah failati za tu cijenu. Po ovome što sam pročitala čine mi se vrijedni pokušaja, jedino bih te pitala koji bi preporučila za izrazito masnu kosu? Ali ono baš, prati svaki dan masnu kosu. :)
    Kiss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Druge nisam isprobala, ali ovaj takvoj sigurno odgovara.

      Pozdrav :)

      Delete
  18. Aw that's cute, here in Italy we don't have this product!
    What about following each other? Just let me know!
    Xxx

    Carolina

    www.the-world-c.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Caroline,

      it is so unlikely to have a product available in Croatia whereas not available in other neighbourly countries :/ Long live online shopping :D

      Regards,
      Zmaj

      Delete