26 July 2013

DIY: NATURAL SHOWER GEL

 I must admit I have been looking for an all natural, healthy shower gel for quite some time. Finding one wasn't the actual problem. The problem was it had to be affordable. Frankly, I wasn't feeling thrilled over the idea of splurging 10-20$ on a 200 ml pack every two to three weeks, which is what I'd be looking at if I were to shop in stores at home. If you feel the same dirt cheap way, have I got a surprise in store for you :)






Za izradu tuširalice potrebno je kupiti biljni glicerol (glicerin) i kruti sapun. Biljni sam glicerol kupila u riječkoj Aromedici, a sigurna sam da je dostupan u Kemigu i sličnim trgovinama. Koštao me cijelih 10 kn. Sapun sam kupila u dmu po cijeni od 17,90 kn. Prvi mi je izbor zapravo bio Dr. Bronnerov Castile Soap dostupan u Mulleru koji mi nikako nije bio usput, pa sam odlučila da će za prvi pokušaj i ovaj mališan poslužiti :)

SASTAV SAPUNA: sojino ulje, palmino ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, natrij hidroksid, voda, eterična ulja lavande i cedra, sušeni cvijet lavande.

Sad kad smo riješili silna financijska ulaganja, idemo skupiti kuhinjski pribor potreban za izradu tuširalice:

- ribež
- lonac
- kuhača
- ambalaža za pohranu (po izboru)
- lijevak

Što se ambalaže za pohranu tiče, iskoristila sam prazne plastične boce te polulitrenu ambalažu s pumpicom u kojoj je bila micelarna i koja ide u kadu radi lakšeg korištenja. Nemate li amblažu s pumpciom, poslužit će i obična plasitčna boca s tzv. cucla čepom (v. sliku ispod, boca u sredini). A sad, pravac na recept :)





Recept sam radila po uzoru na A Tried & True Project. Ono što se od izvornika razlikuje u ,,mom˝ receptu jest odabir ambalaže za pohranu (plastična umjesto staklene) te količina vode - umjesto preporučenih 2,85 litre, koristila sam 2 i po litre vode. Razlog je praktične prirode: svi su veći lonci bili okupirani :)

KORAK 1
Ulijte 2,85 litre vode u lonac i stavite ga na vatru.

KORAK 2
Dok se voda grije, naribajte cijeli sapun. Hint: prije izrade držite sapun u hladnjaku kako bi bio što čvršći i time lakši za ribanje ;)

KORAK 3
Kad voda lagano počne kuhati (tek se koji mjehurić nazire), dodajte naribani sapun i miješajte kuhačom dok se u potpunosti ne otopi.

KORAK 4
Nakon što se sapun u potpunosti otopio, a vaša kuća već miriši od miline, maknite lonac s vatre, dodajte dvije kuhinjske žlice glicerina, promiješajte i poklopite lonac.

KORAK 5
Čim se lonac ohladi, smjestite ga u hladnjak na 24h.

KORAK 6 
Nakon što je vaša nova i omiljena tuširalica bila u hladnjaku 24h, promiješajte je te pretočite u odabranu ambalažu i uživajte u zdravim kupkama pa jedno bar par mjeseci :)

Pod, nadam se logičnom, pretpostavkom da ste sav kuhinjski pribor već imali, cijena skoro 3 litre ovog gela za tuširanje iznosi manje od 30 kn, odnosno 0,01 kn / 1 ml. Drugim riječima, za recimo prosječnu količinu od 250 ml tuširalice platili ste ukupno 2 kune i 60 lipa. 


IZVOR


Ne zaboravimo da je riječ o pripravku koji ne sadrži ikakva s*anja u svom sastavu te je, ako niste alergični na neka od ulja koje kruti sapun sadrži, pogodan i za najmlađa stvorenja. Sapun koji sam odabrala ne mora biti i vaš izbor, čak ne mora biti niti samo jedan sapun u igri. Volite li različite mirise, a niti jedan od proizvođača još se nije sjetio iskombinirati ih, evo prilike za pravi ,,one of a kind˝ pripravak ;)

Što se teksture tuširalice tiče, puno je rjeđa od kupovnih. Nije baš k'o voda, ali ni mnogo gušća. No neka vas to ne zavara po pitanju efekta. Izrazito je ugodna na koži i puno mekša i nježnija nego što sam očekivala. Ovo je posebice dobro za ljetne dane kada se tuširamo više puta dnevno kako kožu ne bi isušili. Iako se miris prilikom tuširanja osjeti, blag je i ne zadržava se na koži. Tuširalica zasad nije izazvala ikakve osim pozitivnih reakcija. Promijeni li se situacija u budućnosti, stiže apdejt :)



Sviđa li vam se ova ideja?

Jeste li isprobali štogod slično?
 


 



Pozdrav :)




12 comments :

  1. Ta ovo je genijalno!!! Morat ću isprobati!!! Ide mi post u favorite :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago što ti se sviđa :) Jedva čekam čuti dojmove ;)

      Delete
  2. Zanimljivo! Baš bih mogla probati, veselim se! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woohoo i ja skup s tobom :D Ako se sjetiš javiti dojmove još bi me više razveselila :)

      Delete
  3. Awesome post :D bukmarkam ovo i bacam se u izradu uskoro!

    ReplyDelete
  4. nemoj zezat, ovo obavezno probam <3

    ReplyDelete
  5. Idem vec danas u nababu sapuna i glicerina :) Ako jos uspit uspijem naci staklene vintage bocice za cuvanje, nit ce super. I hvala na ideji, svaka cast :)

    ReplyDelete
  6. crvenkapica17 October, 2013

    Hey, samo da te pohvalim za ovaj post - baš mi je ta ideja o pravljenju gela za tuširanje na umu zadnjih par tjedana i eto slučajno sam došla do tvog bloga - nadam se da ćeš i dalje pisati! :)
    Puno pozdrava!

    ReplyDelete
  7. Pohvale i od mene! Pozdrav!!!

    ReplyDelete
  8. ma ništa od toga...gdje mu je gustoča ili bilo šta drugo da izgleda kao šampon.

    ReplyDelete