22 February 2014

MIYU KOKOSPREJ




Miyu Kokosprej novi je custom made pripravak iz sve mi draže Miyu radionice prirodne kozmetike. Čujete li upravo sada po prvi put za Miyu prirodnu kozmetiku, predlažem da bacite oko na recenzije dosad isprobanih proizvoda i/ili da skoknete na stranicu Miyu prirodne kozmetike kako biste se upoznali s proizvodima i s proizvođačem. Vjerujte, vrijedni su pažnje!

Prije no što podijelim više informacija i svoje dojmove o spreju, red je da kažem par riječi o svojoj kosi. Tjeme mi je masno i osjetljivo, dok je ostatak kose normalan. Kosa je obojana, srednje je dugačka i valovita. Peglam je rijetko, relativno je često uvijam figarom, dok je redovito sušim fenom.






Što se Kokospreja tiče, riječ je o custom made pripravku koji još uvijek nije uvršten u katalog Miyu proizvoda. Za razliku od većine prirodnih pripravaka, nije potrebno držati ga u hladnjaku i poželjno je promućkati ga prije uporabe. Dolazi u praktičnoj ambalaži zapremnine 200 ml sa sprej pumpicom. Ambalaža je minimalistička, u bijeloj boji, s naljepnicom na prednjoj strani proizvoda. Koristim već treći ili četvrti Kokosprej i nikad nisam imala problema s prolijevanjem proizvoda (a proputovao je sa mnom stotine kilometara), zaštopanom sprej pumpicom niti ičim sličnim. Domet sprej pumpice za mene je idealan - nije bespotrebno velik, a opet niti toliko malen da moram dvadeset puta pritisnuti pumpicu prilikom jedne primjene. Ukupno, sve pohvale za ambalažu iako bih voljela da su sastav i datum proizvodnje otistnuti na proizvodu.

Na zamolbu da napravi proizvod za zaštitu moje tanke kose od visokih temperatura Miyu je odgovorila: ˝Proučavala sam ranije što kosu čini otpornom na lom i oštećenja i doznala da je bitno povećati udio vlage u kosi, to se čini ovlaživačima, i da je bitno povećati elastičnost kose za što su dokazali da je najefikasnije od svih biljnih ili sintetskih ulja - kokosovo ulje. Najbolje prodire unutar vlasi. Tako da sam ja napravila neko ultra lagano nemasno hidratantno "mlijeko" s kokosovim uljem u spreju - za kosu. Ako bi se uopće moglo nazvati mlijeko jer je toliko lagano, više kao fluid sa sprej nastavkom. Naravno kad povećaš udio vlage u kosi ona bolje reagira i na termalne stresove kao pegla jer se teže pregrije, a i vlaga iz spreja direktno drži pod kontrolom temeraturu kose pod peglom ako ju na taj način navlažiš. I samo da kažem za Kokosprej da ne očekuješ stereotipnu sklizavost kose pri primjeni kao kod klasičnih regeneratora, nego je više naglasak na njezi vlasi, prevenciji oštećenja kokosovim uljem i ovlaživačima, povećanje elastičnosti i sjaja, i da, trebalo bi par tjedana da vidiš taj efekt.˝






S obzirom na to da mi je kosa poprilično zdrava i da je već godinama njegujem proizvodima bez silikona, isušujućih alkohola, SLS-a, SLES-a, drugih sulfata, parabena i ostalih neželjenih sastojaka, učinak je bio ubrzo vidljiv. Kosa je sjajnija, podatnija i ne samo da izgleda već i jest zdravija te nisam primijetila ikakva oštećenja nakon uporabe figara i pegle za kosu. Posebno pohvaljujem to što je sprej lagan i što ne otežava moju tanku kosu, odnosno što je zaista prilagođen mojim potrebama i zahtjevima. Miyu zna da nisam obožavatelj pretjerano slatkastih mirisa, stoga moj Kokosprej miriši osvježavajuće, no miris se ne zadržava intenzivno niti dugo na kosi. Volite li intenzivnije, slađe, biljne, cvjetne, citrusne, gurmanske, a ma kakvegod mirise, sasvim je svejedno - samo trebate reći što biste voljeli da biste to i dobili. To smatram, blago rečeno, silnom prednošću.

Na kosu Kokosprej nanosim u nekoliko navrata: (1) nakon pranja i to dok je kosa još mokra te (2) ponovno nakon što se kosa prosuši u ručniku, odnosno prije sušenja fenom, a (3) redovito pošpricam vrhove sljedeći ili dva dana nakon pranja ako im treba svježine ili ako ih treba ukrotiti. Koristim li peglu ili figaro, sprej nanosim na kosu bar 5 minuta prije peglanja ili uvijanja kako bi se stigao u potpunosti upiti.

Iako je namijenjen zaštiti kose od topline, Miyu Kokosprej također služi i kao leave-in regenerator te kao pomoćno sredstvo za raščešljavanje. Ako bih ga morala opisati jednom rječju, bila bi to milinica :) Najviše me veseli to što je riječ o custom made pripravku, odnosno što je napravljen prema mojim željama i potrebama. Iskreno ga i toplo preporučam svakome tko se, kao i ja, ne zadovoljava prosječnim drogerijskim proizvodima iste namjene koji zbog visokoga udjela alkohola u sastavu kosu isušuju i oštećuju. Alkohol u ovome spreju pripada ˝dobrim˝ alkoholima koji ne isušuju. Štoviše, pomaže hidrataciji umjesto da radi protiv nje. S obzirom na sastav, učinak i trajanje proizvoda uz redovito korištenje do pola godine, a prilagodbu individualnim potrebama i zahtjevima da ni ne spominjem, nemalu cijenu proizvoda smatram više nego opravdanom.



ZEMLJA PORIJEKLA: Hrvatska | DOSTUPNOST: Miyu prirodna kozmetika | CIJENA: 75 kn (+ dostava)

INCI: pročišćena voda, kokosovo ulje, glicerol, sorbitol, cetilni alkohol, gliceril stearat, mliječna kiselina, natrij laktat, eterična ulja ružmarina i limuna, konzervansi natrij benzoat, kalij sorbat.

6 comments :

  1. Baš odličan post, dugo već tražim nešto za zaštitu kose kod feniranja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Nadam se da neće razočarati ;)

      Delete
  2. Slažem se, odličan post! Taman sam razmišljala o kuri sa kokosovim uljem, ali ovo mi je baš zgodno za češću upotrebu, hvala ti na postu :) (prijedlog, makni ovu autorizaciju sa brojevima :) )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, draga, posebno na prijedlogu! Odmah sam ispravila propust :)

      Delete