2 December 2012

BIOBAZA Univerzalna hidratantna krema za lice i tijelo

Ova nježna i neutralna univerzalna mazalica za lice i tijelo djece i odraslih naizgled je bila odličan proizvod po povoljnoj cijeni. Zašto samo naizgled, saznajte u nastavku.


OPĆE KARAKTERISTIKE


Pakiranje: plastična tuba
Količina: 90 ml
Cijena: ~ 15 kn
Gdje: dm i Kozmo

Što proizvođač kaže:
ph neutralna hidratantna krema pažljivo izbalansiranih sastojaka, za sve tipove kože. Štiti kožu, sprječava njeno isušivanje i vraća izgubljenu vlažnost.

Namjena:
Lagana, hranjiva i zaštitna krema, za njegu tijela i suhe ispucale kože široke primjene. Dobro se upija u kožu i ne ostavlja masan trag. Univerzalna hidratanta krema za sve tipove kože, za djecu kao i za odrasle tijekom svih godišnjih doba. Krema stvara zaštitni sloj bez ograničavanja prirodne funkcije dječje kože. Pruža hidrataciju, a kožu lica, ruku i tijela čini mekom i podatnom. Krema štiti kožu od svakodnevnih vanjskih utjecaja tako da ju vlaži i umiruje, koža se brzo oporavlja i ponovno postaje meka i glatka.

Sastav:
Aqua, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Cetearyl Alcohol, Sodium Laureth Sulfate, Caprylyl glycol. Ne sadrži parabene, dodane sintetičke mirise i bojila.

Način čuvanja:
Na suhom mjestu pri temperaturi do 25 °C.

Zemlja porijekla:
Hrvatska


DOJMOVI

U uvodu sam jasno dala do znanja kako ima neka caka kod ovog proizvoda. No, krenimo sa onim što mi se svidjelo. Svidjelo mi se što je nahranila moju suhu kožu tijela bez izazivanja ovisnosti (u smislu da ako preskočim trackanje nakon tuširanja jedan dan, neće me napasti napadaji češanja kože od njene suhoće). Iako piše da je namijenjena za lice i tijelo, koristila sam ju samo za potonje i to ne samo kao dio uobičajene rutine, već i za njegu kože nakon brijanja koju je krema umirila, spriječila crvenilo i potrebu za češanjem poznatu svim suhokošcima. Boja je kreme bijela, a tekstura joj je bogata i nemasna. Prvi put kad sam ju razmazivala lagano me ulovila panika od silnog bjelila, no ono je nestalo nakon minutu-dvije kada se krema potpuno upila u kožu i, kako proizvođač obećava, ostavila ju glatkom i mekanom. Krema nema mirisa, što netko može doživjeti kao plus, netko kao minus. Kod mene je plus jer mi je omogućavalo nošenje parfema bez straha od miješanja mirisa koji zasebno fino mirišu, a zajedno nerijetko izazivaju mučne doživljaje. E sad, to bi sve bilo super i divno i krasno da se nisam upustila u istraživanje jednog sastojka koji sam dosad susretala samo u šamponima i regeneratorima, odnosno kojeg izbjegavam u istima. Riječ je o Sodium Laureth Sulfatu, skraćeno SLES, koji je jedini razlog što ovu kremu, bez obzira na sve njene pluseve, neću više koristiti.



ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE:
SLES i SLS

Sodium/Natrijev Laureth Sulfate (SLES) i Sodium/Natrijev Lauryl Sulfate (SLS) dva su kemijska spoja koja su, uz konzervanse, parabene i PEG, u zadnje vrijeme dobila zasluženu pažnju radi svojih negativnih učinaka. Iako se koriste u sredstvima za pranje podova, motornim odmaščivačima i sredstvima za pranje autra, oba su uobičajeni sastojci deterdženata i sredstva za osobnu higijenu (poput šampona, tuširalica, pasti za zube) zbog stvaranja pjene. Da se povremeno koriste, vjerojatno ne bi izazivali ikakve trajne posljedice. Međutim, kada ih koristimo svakodnevno i to u više različitih proizvoda, njihov je efekt daleko preagresivan što lako dovodi do iritacije kože i očiju, a kod osjetljivokožaca nerijetko i do alergija i dermatitisa. Prije desetak godina Internetom je počeo kružiti mit kako konzumacija SLS i SLES izaziva rak, ali  on to zaista jest - samo mit. Ono što izazivaju jest proljev - ni približno strašno kao rak, ali svakako nije nešto što bi si za dobro jutro poželjeli. Ono što mene najviše muči jest što pobogu sredstvo za pjenjenje radi u kremi za tijelo i lice? Koji god neopravdani razlog tome bio, meni je dovoljno odbojan da ju više ne koristim.

Izvori ne engleskom jeziku, isključivo o SLES-u i SLS-u:
Discovery
LEDA
Snopes 
Jacquot

Izvori na hrvatskom jeziku, općenito o otrovnim sastojcima u kozmetici:
Šminkerica
Ivantić
Zadovoljna.Dnevnik.hr
Sapunerija



Obraćate li pažnju na sastav proizvoda?
Muči li Vas to što se sastojci proizvoda za podove nalaze u pastama za zube ili, kao u ovom slučaju, kremi za lice i tijelo djece i odraslih?
Imate li preporuku za neku mazalicu koja je zaista zdrava, a ne košta k'o svetog Petra kajgane?


Do budućih (ne)ugodnih otkrića,
Lijepo Vas pozdravlja,
Zmaj



9 comments :

  1. vidiš, meni ova krema nije izazvala nikakve negativne reakcije, iako sam ju koristila neko vrijeme, kupovala više puta i dala pozitivnu recenziju na blogu. također sam se tada zapitala wtf je s tim SLS-om u njoj. nisam ju kupila već neko vrijeme, a bome i neću jer sam našla bolje zamjene za nju u vidu ulja i mješavina.

    imaš preporuku za maslac ili neku intezivniju pomadu za stopala? probala sam s čisti shea maslacem i koliko god bio super za tu namjenu, no mogu organski podnjeti taj SMRAAAD :D

    ReplyDelete
  2. Hej draga :) Ma nije ni meni izazvala išta negativno, dapače odlično me se dojmila. Međutim, zbog SLES-a u sastavu, bez obzira što mi (još!) nije izazvala ikakve negativne reakcije, neću joj korištenjem dati šansu da ih izazove. Iskoristila sam tu jednu tubu i baš mi je žao jer sam se poveselila da sam našla dobru i povoljnu univerzalnu mazalicu :(

    Za stopala mi je dobra čista nevenova mast, pogotovo ako imaš ispucalu kožu jer dodatno pomaže zacijeliti! Pretpostavljam da tebi ne trebam posebno napominjati da paziš na sastav jer svašta podvaljuju ;) Ja sam u ljekarni uzela Dr. Theiss Nevenov Pomaz jer je bio najzdraviji sastavom. Platila sam ga oko 50 ili 60 kn.

    LP :)
    Zmaj

    ReplyDelete
  3. crvenkapica509 December, 2012

    Doista, već neko vrijeme razmišljam o iskorijenjivanju proizvoda sa SLES/SLS-om iz upotrebe i čekam da potrošim što imam, te više proučavam sastojke. Hvala što si mi pomogla sa ovom recenzijom :) jer me potakla na bržu aktivaciju u vezi tog problema.
    @ Voodoo Blonde - nisam sigurna za sastav, ali meni je super Avon planet spa african shea butter krema sa AHA kiselinama za stopala. No ako ti smeta miris čistog shea buttera, stavi u njega neko mirisno eterično ulje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej draga :)

      Meni je drago što je pomogla, stvarno čovjek treba imati otvorene oči i uši na sve što nas okružuje od silnih ,,prirodnih˝ podvala :O

      Lijep pozdrav i, molim te, javi ako otkriješ kakvu finu mazalicu bez štetnih sastojaka (ti i ja imamo sličan mirisi ukus, ako me sjećanje ne vara) :)

      Delete
  4. Zanimljiv post, iznimno interesantan ;).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga :)

      No, nije potpun! Previdjela derivate nafte i parafina u sastavu :O Dorada u najavi!

      Delete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. Pozz svima :)
    Kupila sam kremicu prije par tjedana i među sastojcima navedenim na tubici nema SLS-a!!
    Mada mi je čudno, budući da je na pakiranju navedeno, da je kremica proizvedena do 99% prirodnih sastojaka, kako to da su na drugom i trećem mjestu Petrolatum, Paraffinum Liquidum??!!
    Anyway, krema je na mom mješovitom licu ostavila dobar dojam, pogotovo za večernju njegu.

    ReplyDelete
  7. SLS i slicni spojevi se koriste u velikom broju proizvoda i djeluju na vise nacina. U kremi se koristi jer djeluje na povrsinski sloj koze i omogucava upijanje drugih sastojaka. Definitivno nije bezopasan i mozda sam po sebi nije kancerogen,ali u procesu proizvodnje moze tvoriti kancerogene spojeve s drugim tvarima.
    Izbjeci nepozeljne kemikalije u kozmetici je nemoguce,iako,naravno uvijek postoje proizvodi s manjim udjelom takvih tvari.
    Za prirodne proizvode s minimalnom kolicinom stetnih spojeva najbolje je kupovati one koji se rade kod kuce:)

    ReplyDelete