23 February 2013

Neem / Nim prah

Njegovo veličanstvo prah od lišća nima drevno je ayurvedsko otkriće








Cijena: 39,90 kn / 150 g. Dostupnost: Aromedica, biljne ljekarne. Zemlja porijekla: Indija.

Iako ima nemalu količinu načina uporabe, još uvijek ga koristim isključivo kao masku za lice. Za razliku od komercijalnih, ova maska stoji na licu sat do dva vremena, blatne je teksture i miriši na blato, biljke, tako nekakav mix. Ne znam kako miris bolje dočarati, nisam hemingwayski tip. Takodjer, izrazito je gorka i trpka okusa stoga izbjegavajte kontakt s okusnim organima ukoliko niste fan pelina itsl. Dobivanje je maske vrlo jednostavno: 1 čajna žličica praha + malo mlake vode, precizno dozirane. U mješavinu se može dodati i par kapi biljnog ulja po želji i/ili zelene ili bijele gline. Masku nanosim jedanput tjedno, nakon što ispilingiram lice homemade pilingom (čajna žličica do dvije griza, pola do 1 čajne žličice meda i malo mlijeka da se lakše razmuti). Par savjeta: a) kod izrade prirodnih pripravaka izbjegavajte metalan pribor, odnosno koristite keramiku, staklo ili drvo i b) kod izrade ove maske bolje je da bude rijedja nego gušća jer će biti ugodnija na licu tih sat do dva. Zbog rijetke blatne teksture masku nanosim u slojevima utapkavanjem prstima dok se ravnomjerno ne zezeleni cijelo lice. Maska se ispire mlakom/toplom vodom, još lakše pod tušem. Nakon maske nanosim cvjetnu vodicu te hidratantnu kremu. Da citiram samu sebe nakon prve uporabe, od prije nekoliko mjeseci : ,,Koristila sam ga tri dana za redom kako je preporučeno u uputama. Prvi sam dan držala samo sat vremena jer sam napravila pregustu smjesu, dok sam druga dva dana bolje odvagnula omjer vode i praha, te što se mene tiče mogla je stajati i duže od dva sata. Ovo je moje prvo iskustvo s bilo kakvom prirodnom maskom. 

Maska je:

- fantastična :)
- pogodna za osjetljivu kožu
- nekomadogena
- neutralizira crvenilo
- umiruje bubuljice
- hrani i hidratizira
(za razliku od kupovnih koje su samo površinski djelovale, s ovom osjetim da je koža dublje nahranjena i hidratizirana).

Nekoliko mjeseci nakon uporabe moji se dojmovi nisu promijenili. Maska je i dalje efektna po pitanju neutralizacije crvenila, hidratizaciji i nahranjenosti kože kao i umirujućem efektu na bubuljice, a kožu ostavlja mekanom i glatkom. U nastavku kratka fotogalerija, a potom detaljan opis i načini uporabe preuzeti sa stranica  Aromedice - link, upravo ondje sam ga i otkrila. Opisni sam dio neuobičajeno ostavila za kraj zbog opsežnosti.

Fotografirajući za post uočila sam kako je valjanost proizvoda istekla s prosincem prošle godine. Obzirom da sam prah koristila otad jedno sedam, osam puta i doživjela samo pozitivne posljedice, ne bih se složila s tom tvrdnjom. Ipak, ne preporučam ovu praksu. Sebi preporučam obraćanje pažnje i manje brainfartanja.


IZVOR





OPIS

,,Tradicionalno korišteno u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik u borbi protiv virusa i bakterija, takodjer je preporučano za urinarne tegobe, proljev, vrućicu, kožne bolesti, opekline i upalna oboljenja.

Moderna istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta pa se nim, odnosno njegovi aktivni sastojci, sve više koriste u proizvodnji kozmetike i lijekova.

Zašto je nim tako čudesan? Istraživanja su otkrila da nim sadrži alkaloide i liminoide s mnoštvom medicinskih svojstava. Jedan liminoid koji se nalazi u lišću nima (gedunin) koristi se u tropskim krajevima protiv malarije. Dva druga alkaloida (nimbin i nimbidin) imaju antivirusna i antigljivična svojstva. Iako se u tradicionalnim ajurvedskim receptima koriste svi dijelovi tog drveta, tri su dijela od posebnog značaja – kora, listovi i ulje. Vjerojatno najčešća primjena kore nima je za čišćenje zubi. Tradicionalni način je otkinuti grančicu drveta i žvakati je. Trpka svojstva kore koristila su se protiv krvarenja desni, karijesa i lošeg zadaha mnogo prije pronalaska zubne paste. Listovi nima cijenjeni su zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Čak i danas u Indiji ljudi posipaju svježe lišće nima oko postelje pacijenata s groznicom ili gripom, te vješaju kiticu lišća ispred vrata. Zrak koji dolazi u dodir s nimovim lišćem biva pročišćen od virusa i bakterija, i pomaže dezinficirati sobu te spriječiti širenje zaraze.


UPOTREBA PRAHA LIŠĆA NIMA

ORALNO

Čaj od nima

Odlično detoksicira organizam, čisti krv i jetru, jača imunitet, nokte i kosu, poboljšava vid, smanjuje bolove kod artritisa, reumatizma i bolove u mišićima. Najveća je prevencija protiv dijabetesa, te kontrolira dijabetes.Da bi primjetili očekivane rezultate potrebno je piti nim barem mjesec dana.

Priprema: u šalicu vruće vode stavite prstohvat praha (na 4 šalice potrošite ¼ žličice) i promiješajte. Njegov je okus gorak, pa možete dodati i malo meda i limunov sok. Preporučljivo je nim piti tri puta dnevno. Prvi put u danu treba ga popiti ujutro na prazan želudac.


PROBAVA
Nim čaj liječi probavne probleme. Takodjer liječi i loš zadah iz usta. Osviježava usnu šupljinu i javlja se lijep miris. Nakon nekoliko tjedana upotrebe zadah će nestati. Oralnom upotrebom neema sprječavate nastajanje čireva, smanjuje i/ili potpuno uklonjuje oštećenje sluznice želuca koje je uzrokovano stresom



IZVANA

Lišće nima poznato je u Ajurvedskim tekstovima zbog posjedovanja gotovo magičnog učinka na kožu. Ono djeluje antigljivično, antiseptično i protuupalno. Učinkovito je kod tretiranja ekcema, lišajeva i akni.


ZUBI
Možete ga koristiti i kao zubnu pastu za pranje zubiju ‐ prahom natrljajte zubno meso i zube, ostavite da djeluje nekoliko minuta i zatim isperite mlakom vodom. Otkriveno je i znanstvenim istraživanjima potvrdjeno da nim može spriječiti širenje streptokoka na površini zuba, odnosno da djeluje kao sredstvo za prevenciju karijesa, ublažava tegobe kod paradentoze i gingivitisa. Možete ga koristiti i u kombinaciji sa nekom prirodnom pastom za zube.


TIJELO
Nim možete koristiti umjesto sapuna – prah pomiješajte sa vodom, namažite na tijelo i ostavite da djeluje par minuta, zatim isperite pod tušem. Osjetit ćete svježinu, a koža će biti prekrasna. Možete ga koristiti i u kombinaciji sa nekim prirodnim sapunom.


KOSA
Jednom tjedno stavite prah od nima na kosu, držite 1-2 sata i imat ćete lijepu boju i sjaj. Možete prah nima koristiti kod svakog pranja kose, tako da ga pomješate sa nekim prirodnim šamponom.


BUBULJICE
Napravite masku od praha nima tri dana za redom, te je svaki dan držite sat do dva na licu. Imat ćete prekrasnu kožu i prekrasnu boju kože.
Maske za lice i ljekoviti oblozi:
Prah lišća nima možete samo pomješati sa vodom ili možete napraviti mješavinu sa zelenom glinom i vodom, te koristiti kao masku za lice, oblog za ranu ili detoksikacijsko blato za cijelo tijelo. Možete staviti jednake količine nima i gline, ili omjer podesite prema osobnom nahodjenju i ukusu.


RANE
3 do 4 dana stavljajte pastu od nima (nim pomoješan sa vodom) i vaša će rana potpuno zacijeliti.


ATLETSKO STOPALO 
Kod atletskog stopala i ostalih problema sa stopalima napravite jaki čaj od neema ili jednostavno stavite žlicu nima u toplu vodu i natopite stopala.


GRLOBOLJA I UPALA GRLA 
Za liječenje grlobolje i/ili upale grla bez antibiotika, ispirite grlo sa mješavinom neema i meda (nim pomiješajte sa mlakom vodom i medom po želji).


UPALA SINUSA 
Kod upale sinusa koristite otopinu neema (jaki čaj od nim praha) umjesto kapi za nos. Nakapajte nos dvjema kapljicama ujutro i navečer.


ALERGIJE
Ako imate alergiju ili osip, tri dana za redom napravite kupku s nimom – stavite 5 žlica nima u kadu. Općenito, svaki puta kad se kupate možete staviti 3 do 4 velike žlice nima u kadu.
Ako imate alergiju na pelud, počnite piti čaj od nima na jesen i do proljeća ćete se izliječiti.


PRHUTI I UŠI 
Pomiješajte vodu i neem prah sa maslinovim ili kokosovim uljem te utrljajte u tjeme i kosu. Ostavite da djeluje sat vremena. Ovaj postupak ponavljajte jednom tjedno, 3 tjedna za redom ili dok problemne nestane.


PROTIV KOMARACA 
Spriječite razmnožavanje komaraca tako da posipate neemom područjja razmnožavanja. Neem će zaustaviti polaganje jajašaca tjedan dana.


Neem dolazi iz ekološki čistog, polupustinjskog kraja Indije.˝




Jeste li isprobali ovu masku?

Znate za bolju?


Pozdrav :)
Zmaj

PS Završila sam post minutu prije nego trebam isprati masku. Koji osjećaj :)

 
  

33 comments :

  1. Isprobala sam ju prije 4-5 godina, vidim da je tek sada Neem popularan, probala sam sve načine korištenja no međutim ni jedan mi ne odgovara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš šteta :/
      Meni se jako sviđa, barem kao maska :)

      Delete
  2. ja sam ga otkrila nedavno, prvo sam ga pila tri dana (užas, jednostavno ne ide i ne ide), a nakon toga sam ga počela koristit kao masku za lice. kad sam ga koristila samo u kombinaciji s vodom, to mi je bilo too much zategnuto i baš mi nije odgovaralo, a sad ga koristim s maslinovim uljem (domaćim obavezno) i super mi je. pokušala sam prat zube s njim, al ni to mi baš ne ide... probat ću se prisilit opet! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni je pregorak i pretrpak za oralnu uporabu i pranje zubi, grči mi se čeljust već od pomisli grr :D

      Super ideja za kombinaciju s maslinovim uljem, ja ju namjeravam isprobati s uljem pšeničnih klica i bijelom glinom. Čim riješim sastojke, stiže update :)

      Delete
    2. da, da, obavezno napiši i te verzije!!!

      Delete
  3. Tek nedavno sam prvi put čula za Neem :sramimse: i saznala da je čudesan, kako si i sama napisala. Odličan post, i opet sam puno toga naučila :) Morat ću sutra potražiti ovaj prah, ako ništa zbog bubuljica, jer lice mi je naprosto poludjelo zadnjih dana, ne znam je li zbog 'onih' dana u mjesecu ili prevelikih količina šećera ovih dana, ali nikad mi nije izgledalo gore..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma kakav sram, to se dogodi u pravo vrijeme ;)

      Žao mi je zbog nestanja lica, suosjećam i razumijem :/ Maska od nima mi ponajprije pomogne dubinski hidratizirati lice, nadam se će pomoći i tebi :) Ako ne upali, navodno je zelena glina odlična za masnu kožu i neprilike koje izaziva. Nisam isprobala, ali sam čitala mase pozitivnih iskustava.

      Sretno draga, javi ako otkriješ što pomaže ;)

      Pozdrav :)

      Delete
  4. Ja već neko vrijeme koristim masku od neem praha i zadovoljna sam, stavljam je 2x tjedno po 1 sat. Također pijem neem kapsule nekih 3 mjeseca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlično :)

      Pomažu li kapsule ili je 3 mjeseca ipak prekratko za vidljiv efekt?

      Delete
    2. Prvenstveno sam ga koristila za poboljšanje tena kože i za mršavljenje, ali nemam nikakvih vidljivih promjena, čak se si i udebljala. Ne znam da li da nastavim još koji period. Inače kupujem prazne kapsule i imam neem u staklenki kao prah i njime punim kapsule.

      Delete
    3. Možda ne bi bilo loše konzultirati se s nutricionistiom, pogotovo ako sumnjaš da ima protuefekt.

      Ovo će vjerojatno zvučati glupo, ali zašto ga stavljaš u kapsule umjesto da ga direktno konzumiraš?

      Delete
  5. crvenkapica05 March, 2013

    koristila sam ga prije nekoliko mjeseci po toj uputi - tri dana uzastopno, pa 1x tjedno i bilo mi je super! nedavno sam opet počela sa njime, no efekt mi nije tako wow :/ sada miješam sa zelenom glinom i isprobavam sa raznim uljima pa valja trebam naći odgovarajuću kombinaciju :)
    i još jedna zanimljivost, prije nekoliko mjeseci sam ga mogla držati na licu bez beda sat-sat i pol, a sada mi se osuši (bez obzira koliko je rijedak/gust) za pola sata..

    ReplyDelete
    Replies
    1. O je*em mu miša, ne znam što uopće reći na ovakvu promjenu :/

      Si nešto drugo promijenila što bi moglo utjecati? Ili da nisi slučajno brainfartala kao ja pa da mu je prošao rok trajanja?

      Ako otkriješ dobitnu kombinaciju, molim te javi :)

      Delete
  6. Meni nim nije nis posebno bar sto se tice bubuljica kao maska ne djeluje! Ja sam u ljekarni dobila savjet da masku ne ispirem nego prstima kruznim pokretima trljam.Tim trljanjem proradi i cirkulacija, napravi se piling i koza bude blistava. Jedino sto bude lice crveno poslije tog trljanja al se ubrzo povuce.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E vidiš, to je super ideja, koristiti ga i kao piling - hvala na ovome otkriću :)

      Delete
  7. Anonymous02 May, 2013

    jel itko imao crvenilo od maske??? naime prestravljena sam!! stvrdnila se i morala sam trljati prstima s mlakom vodom! skinila sam masku bila je sat vremena, i sad mi je koža gdje je bila maska crvena i to ne cijelo lice!w:O uzasno me strah da sam se unakazila! stavila sam kokosvo ulje sad na lice al me strah jako :( ima li tko iskustvo s time?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SMOG jesi li dobro?

      Pretpostavljam da si ju pregustu napravila, takvo je bilo moje iskustvo kad sam ju prvi put (nepravilno) koristila. Napomenula sam u tekstu nekoliko puta kako o tome treba voditi računa zbog takvih i sl. potencijalnih neugodnosti :/

      Zaista se nadam da si dobro i da se lice brzo smirilo :)

      Delete
  8. Večeras ću pomiješati malo praha koji si mi poslala sa vodom, par kapi jojobina ulja i par kapi eteričnog ulja palmarose pa javim dojmove :D

    ReplyDelete
  9. Anonymous04 June, 2013

    evo, danas sam ga prvi put stavila i jako sam zadovoljna za sada. :)
    da, nije bas ugodno za nositi tih sat i pol-dva, ali za ljepotu se sve mora izdrzat :D (izdrzljivo je, u potpunosti!)
    koza mi je nakon prve upotrebe glatka i meka. vidjet cemo daljnje rezltate!
    pozdrav nimovci!

    ReplyDelete
  10. Anonymous04 July, 2013

    Prah Neema pijem uredno po uputi tri puta dnevno...prva čaša natašte ujutro....počela sam mršavjeti iako nigdje ne piše da umanjuje apetit....zadnji gutljaj promućkam po ustima radi dezinfekcije usne šupljine.....sada si radim masku za lice u kombinaciji sa glinom perem se sa njime...ne smeta mi taj gorki okus...divan je

    ReplyDelete
  11. Anonymous06 July, 2013

    Imam ga već mjesecima, mogla bih ga početi i koristiti. Odmah, idem trljati zubeke :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auu, meni je bio pregorak za zube, divim se tvojoj smjelosti ;)

      Delete
  12. Meni se izbrisao rok trajanja, pa ne znam dal još uvijek vrijedi, pa ako mi netko otprilike može reči, molim vas...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rok upotrebe Neema je tri godine. Ja ga kupila prije 15 dana. Proizveden je 02/13 i važi do 03/16. Dakle ako ga nisi jako davno kupila vjerovatno je OK. Za kupanje i masku je dobar a za piće kupi novi. Mala tegla 39,00 kuna i nije neka investicija a može potrajati.
      Pozdrav

      Delete
  13. I da počela danas jako oprezno, a kupila ga zbog desni i zubiju, a gorak je čudo jedno. :) Kako se vi borite s gorčinom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskreno, uopće se ne borim s njom već ga jednostavno ne koristim u tu svrhu. Iako sam već duže vrijeme na prirodnim pastama za zube, ni jedna nije ni blizu gorka kao nim, a dobro rade posao pa se njih držim :)

      Delete
  14. Dobar dan, pomaže li nimov prah kosi? da bude gušća i prirodnija?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam ga još probala koristiti za njegu kose pa ne mogu potvrditi.

      Javite dojmove ako probate :)

      Delete
  15. Imam protezu i prala sam zube sa njim, jest gorak al za ljepotu se treba strpit, i stvarno to je nevjerovatno kako mi se proteza sjaji nakon pranja s nimom, mama mi ga koristi vec odavno i stvarno lice joj je nježno i Bogu hvala njezno je zdravlje dobro. Nevjerujem onim na reklamama, i svim onim ''velikim'' proizvodima za lice, kosu i ostalo, al ovo sam provala i stvarno preporucujem ga svima, jest gorkog okusa al treba se strpit haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kudos za upornost, na primjer nam svima :)

      Delete